Introvert točí videa

Jó, přátelé, zešílela jsem… Vystrčila jsem totiž ze svého lesního doupěte růžky, nebo vlastně liščí uši, 😉 a spustila YouTube kanál. Paradoxní na tom je, že se vlastně docela nerada prezentuju široké veřejnosti. To zní u tlumočnice a lektorky asi legračně, viďte?

Z ulity ven

Věc se má vlastně tak, že jsem svým založením introvert… profesními okolnostmi předělaný na extroverta. A ta introvertní složka stále převládá.

Vykročit tedy na YouTube do oceánu kritických komentářů, u kterých máte pocit, že pisatel už nějaký ten pátek jede na dost slušném matroši, jehož původ je neznámý, je hodně za hranicí mé komfortní zóny.

Když vám nejde GTA…

Moje videa rozhodně nejsou profi. Teprve se to učím… a po desítkách natočených hodin můžu říct, že je to vážně fuška. A fakt to není jako hrát GTA a pustit k tomu livestream. Nebo občas pozvat kámoše, zapařit a pak to lípnout na YouTube.

Téma taky nic moc

Mluvit o jazycích taky určitě není tak supr téma jako popisovat vaši nejnovější kosmetiku a komentovat přitom reakci vašeho bývalého přítele na fakt, že jste s tím novým těhotná.

Proč to tedy dělám, když mi má povaha ani téma nepřejí?

Dvacet let se pohybuji na poli jazykové výuky, poznala jsem tisíce studentů, stovky lektorů, sama studovala na x vysokých školách a k mé škodě nedokážu přejít fakt, že se ve školních lavicích děti, dospívající i dospělí 30 let po revoluci stále ve velké míře při výuce cizích jazyků trápí úplně zbytečně nesmyslnými aktivitami, učí se absurdní slovíčka z nákupních seznamů, jazyky se učí roky a ani po těch dlouhých letech nerozumí mluvenému slovu a cizím jazykem prakticky nemluví.

Možná jste měli štěstí

Pokud máte jinou zkušenost, tak jsem za to moc ráda, ale zároveň byste měli vědět, že máte vlastně štěstí.

Pokud žijete v Praze nebo v jiném větším městě, tak je možné, že pravděpodobně vůbec nevíte, o čem mluvím. Nicméně situace v regionech je opravdu tragická.

V čem je problém?

Za nejhorší považuji výuku na základních školách. Angličtinu učí lidé, kteří ji nevystudovali… To mi osobně až tak nevadí. Vždycky jsem vyznávala heslo: „lepší jazykový nadšenec než upjatý pedagog sešněrovaný poučkami“.

Horší ale je, že pro nedostatek jazykářů ve školství, učí angličtinu i ti, co se cizím jazykem sami vůbec nedomluví. Jaké to přináší ovoce, si dokážete domyslet. Spousta zraněných duší a odpor k jazykům na celý život.

Dvacet let tyhle požáry hasím, ale mám pocit, že to opravdu nestačí. A tak, ač nerada, vystupuji do veřejného prostoru, a doufám, že mě vlci nesežerou.

O čem to bude?

Budu se snažit přinášet rozhovory se zajímavými lidmi v oblasti jazyků… čímž nemám na mysli věhlasná jména. Začínám ve svém okolí a budu si povídat s těmi, které považuji za inspirativní, pozitivní osobnosti, které mají k tématu co říct.

Kromě toho mám také připravena videa o tom jak se učit jazyky efektivně a doufám že tím pomůžu těm, kterým se v cizích jazycích dlouhodobě nedaří.

Jestli mě chcete podpořit, tak mi dejte na YouTube like, nebo odběr… nebo to, co tam normálně děláte. Teda pokud nepatříte k pisálkům, co vyznávají volný životní styl a zkouší, co s nimi sledování YouTube při současné konzumaci alkoholu a léků udělá. ;-)

Jedno z mých videí si můžete pustit i přímo zde:

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

P.S. Jo, a pokud máte tip na někoho, s kým by bylo zajímavé si popovídat, sem s ním.

Petra Šolcová
je lektorka anglického jazyka a jazykový kouč. Už 20 let pomáhá dospělým ve věku od 20 do 100 let jednou provždy překonat jazykovou bariéru a proměnit jejich životní sny ve skutečnost. Aby mohli cestovat, sledovat filmy v originále, otevřeli si cestu k novým pracovním příležitostem, zkrátka aby měli svět jako na dlani.

Petra je autorka Real English Clubu, největšího českého online klubu pro studenty angličtiny, online kurzu Angličtina na cesty a 3měsíčního intenzivního online kurzu Jazyková výzva.

Petřinými online kurzy efektivního učení angličtiny se zaměřením na porozumění a mluvení už prošlo přes 33.000 účastníků. Více o Petře>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů