Jak začít rozumět angličtině

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Začít rozumět angličtině nebo jinému cizímu jazyku, když ostatní mluví rychle a vy chytáte jen sem tam nějaké slovíčko se může zdát jako cíl, kterého nelze dosáhnout. Obzvlášť pokud se o to snažíte už roky a zlepšení se nedostavuje.

Ten pocit dobře znám. U svého prvního cizího jazyka jsem s tím taky bojovala… Vlastně i u toho druhého… i u třetího… No asi víte, kam tím směřuji. Trvalo mi to. Nikdo mi totiž neřekl jak na to.

Stáhněte si e-book „Jak na poslech“.

Dnes už ale vím, že zlepšit se lze velmi rychle. Obvykle je to otázka jen několika měsíců, mnohdy i týdnů. Studenti mi často píší zprávy typu: „Petro, nevím, jak jsi to udělala, ale díky Tobě po 14 dnech, 3 týdnech, měsíci… najednou rozumím.“ Ne, přátelé, ne díky mně. Díky sobě! Vy zamakáte, vy se zlepšíte.

3 tajné tipy

Takže co bych udělala já, kdybych chtěla rychle začít rozumět cizímu jazyku, který mi teď připadá jako podivná změť neznámých zvuků, kdykoli na mě někdo promluví? Dám vám 3 super tajné tipy.

Tip 1: Nahrávky k učebnici

Pokud bych byla na začátku, začala bych poslouchat nahrávky k nějaké učebnici pro začátečníky, u které bych mohla občas zpětně nahlédnout i do textu. A nebo si pustila nahrávky z Real English Clubu. Jsou s textem a překlady a obsahují aktuální mluvenou angličtinu.

Nahrávky bych poslouchala denně. Všude tam, kde je to možné. Při snídani, cestou do práce, při procházce, sportu, úklidu nebo při práci na zahradě… Kdykoli, kdekoli, jakkoli.

Tip 2: Podcasty

Kdybych byla mírně pokročilý a měla nějakou tu učebnici za sebou, začala bych poslouchat autentické nahrávky, rozhovory, příběhy a vyprávění k tématu, které mě zajímá.

Stáhla bych si do mobilu podcasty nebo audia od Englishky a poslouchala je denně. Všude tam, kde je to možné. Při snídani, cestou do práce, při procházce, sportu, úklidu nebo při práci na zahradě… Kdykoli, kdekoli, jakkoli.

Tip 3: Seriály, audioknihy a přednášky

Kdybych byla o něco dál, začala bych sledovat seriály a poslouchala audioknihy, přednášky a kurzy k tématu, které mě zajímá. Ty, které jsou určeny rodilým mluvčím.

Poslouchala bych je denně. Všude tam, kde je to možné. Při snídani, cestou do práce, při procházce, sportu, úklidu nebo při práci na zahradě… Kdykoli, kdekoli, jakkoli.

A v tom je celý trik.
Poslouchejte denně. Všude tam, kde je to možné. Při snídani, cestou do práce, při procházce, sportu, úklidu nebo při práci na zahradě… Kdykoli, kdekoli, jakkoli.

A jestli se nezlepšíte, můžete mi to reklamovat. Ale já vím, že to neuděláte. Protože se začnete v porozumění zlepšovat.

Bonus pro vás

Takže teď už víte jak na to. A pokud chcete začít rozumět opravdu rychle, připravila jsem pro vás několik dalších tipů a doporučení, které jsem poskládala do úhledných infografik a vložila je všechny do jednoho souboru.

Pokud chcete tyto tipy získat, můžete si je stáhnout zde:

Stáhněte si
zdarma e-book

Dozvíte se co, kdy a kde poslouchat tak, abyste se začali rychle zlepšovat v porozumění cizímu jazyku. 

Petra Šolcová
je lektorka anglického jazyka a jazykový kouč. Už 20 let pomáhá dospělým ve věku od 20 do 100 let jednou provždy překonat jazykovou bariéru a proměnit jejich životní sny ve skutečnost. Aby mohli cestovat, sledovat filmy v originále, otevřeli si cestu k novým pracovním příležitostem, zkrátka aby měli svět jako na dlani.

Petra je autorka Real English Clubu, největšího českého online klubu pro studenty angličtiny, online kurzu Angličtina na cesty a 3měsíčního intenzivního online kurzu Jazyková výzva.

Petřinými online kurzy efektivního učení angličtiny se zaměřením na porozumění a mluvení už prošlo přes 33.000 účastníků. Více o Petře>>
Komentáře
  1. Miluše Jiroutová napsal:

    Neskutečně mne Englishka nadchla. Čekám na každý e-mail a hltám každé slovo. Dekuji

  2. Marie Ellerová napsal:

    … děkuji Peťo za všechny Tvé rady a povzbuzení. You are very nice

  3. Hana Hanzlíčková napsal:

    Děkuji Petro za rady a tipy, vše navíc s úsměvem a pozitivní atmosférou. Díky H

  4. Mária Lōrinczová napsal:

    Ďakujem veľmi pekne, som úplne na začiatku. Veľmi ni sadla vaša metóda výučby. Idem na to. Chcem sa rosprávať s bratovými deťmi z USA.

    • Petra Šolcová napsal:

      To jsem ráda, Mária. Přeji, ať se s poslechem i učením angličtiny daří. :)

  5. Pavel Kulich napsal:

    Moc děkuju Peťo, jsi ohromnou inspirací, skvělá učitelka a vždycky se těším na každý Tvůj email, na fb na ty Tvé testíky a poučky různých slov, se stejným významem, Tvé minikurzy a minivýzvy, rady, tipy, triky, celá Tvá škola heou a že stále jedeš dál a nenecháš nás bez další motivace, na pospas beznaděje, budiž Ti za to mé neskonalé díky.
    Pavel/Kristýna ❤️

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů